Új jelszó kérése
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Cikkek

2014.02.10 08:07
Utp ethernet kábel bekötése

Nyilván mi is jártunk már úgy, hogy bosszankodtunk, mert a csatlakotó fej miatt nem tudtuk áthúzni az internet kábelt a lyukon, vagy meg kellett vennünk a hosszabb 20 méteres szerelt kábelt, azért mert mondjuk a 10 méteres pont rövid vollt.

 

Ezen problémák elkerülése végett született a cikk, hogy olcsón és egyszerűen tudjunk olyan hosszú kábelt készíteni, amilyen tetszik.

 

Mire van szükségünk?

 

Szükségünk van egy krimpelő fogóra, amivel a kábelt meg tudjuk blankolni és a fejet rá tudjuk roppantani a végére.

Ilyen fogók már 2000 Ft-os ár alatt is vannak. Jelen esetben olyan krimpelőre van szükségünk, ami rj45 kompatibilis. Itt lehet válogatni a fogók között

Már csak az utp kábelre van szükségünk, illetve az rj45 csatlakozókra. (Ebből érdemes pár darabbal többet vásárolni, amennyiben nem sikerülne a roppantás. 

Színsorrend

 

Két féle bekötést szoktunk használni.

1. Egyenes kábel

A számítógép és egy aktív eszköz között használjuk (Hub, Switch, Router, Acces Point)
Az egyenes (patch) kábelnek mindkét végénél a megegyezik a színsorrend, ami a következő:
Narancs-fehér, Narancs, Zöld-fehér, Kék, Kék-fehér, Zöld, Barna-fehér, Barna

2. Kereszt kábel (Router/switch

Két számítógép, vagy 2 aktív eszköz között használjuk. 

Kereszt (cross-over) kábelnél a vezeték egyik felét úgy kell bekötni, mint az egyenes kábelnél, azonban a másik felénél módosul, fel kell cserélni az egyest a hármassal, a kettest a hatossal:
Zöld-fehér, Zöld, Naracs-fehér, Kék, Kék-fehér, Narancs, Barna-fehér, Barna

 

Mire kell figyelnünk?

 

Az utp kábel készítésénél figyelnünk kell a helyes színsorrendre. A helytelen színsorrendben bekötött kábel jelkésleltetést, áthallást és egyéb zavarokat okozhat. 

Első lépésként távolítsuk el a külső borítást a kábel végéről (max 12mm hosszon). Ezt a krimpelő fogóval könnyedén elvégezhetjük.

Ezek után igazítsuk el a 4 érpárt a helyes sorrendben. Amennyiben valamelyik hosszabb, vágjuk csak méretre, hogy egyvonalban legyenek.

Ha megvan, fogjuk meg az RJ45 csatlakozót (UTP csatlakozó) és a pöcökkel (kicsúszás gátló) lefele, dugjuk bele a helyes színsorrendbe rendezett kábelvégünket. Figyeljünk, hogy a kábel elérje a csatlakozó elülső falát.

Ezekután már csak bele kell helyezni a krimpelő fogóba a csatlakozót és egy határozott nyomó mozdulattal szorítsuk össze a fogó mindkét szárát.

Ne feledjük a tesztelést! Nem árt, ha leteszteljük a kész UTP kábelt, hogy jól készítettük-e el.

Erre a feladatra léteznek kábel tesztelők.

Persze a legkényelmesebb megoldás még mindig az, ha megvesszük a szerelt UTP kábeleket. Kérdés az, hogy megtaláljuk-e a nekünk megfelelő hosszúságut.

 

 

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.