Új jelszó kérése
Kábel gyorskereső

TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás
Cikkek
2014.02.11 08:22

Hdmi kábelek - vásárlási tanácsadás

Minden, ami tudni szeretnél a HDMI kábelekről

 

A High Definition Multimedia Interface (HDMI) 2002-ben került először alkalmazásra. Funkciója, hogy javítsa a tömörítetlen audió-videó adatfolyamok átvitele a forrás és egy monitor, TV, vagy projektor között. A HDMI-t megelőzően, a nagyfelbontasú (HD) televíziók kizárólag DVI (Digitális Videó Átviteli Eszköz, ami elsősorban számitogép monitorokhoz fejlesztették) és komponens csatlakozókkal voltak felszerelve. Ez utóbbi három külonálló videó kábelből és két audió kábelből áll, amik mind részét képezik a HDMI csatlakozó felületeknek.

 

Bar a HDMI kábel egyértelműen a legjobb módja házimozi rendszerünk csatlakoztatásához, megvételük okozhat némi fejfájást. A HDMI gyüjtőnév számos különböző kábeltípust és csatlakozót foglal magában. Ha nem vagyunk tisztában a különböző típusokkal, nagyon könnyen t-tévútra térhetünk.

 

Ebben segít cikkünk!

A HDMI kábelek előnyei

 

A HMDI számos előnnyel szolgál az előbb említett kábeltípusokhoz képest. Először is, gyakorlatilag mindent magában foglal egyetlen kábelben. Mivel a HDMI képes továbbítani képet és hangot is, nincs szükség több vezetékkel is bajlódnunk, ami esztétikailag sem utolsó.

Akárcsak más modern adatátviteli eszközök, a HMDI is egy csavart érpáras kábeltípus. Bár a technológia meglehetősen régi, a csavart érpar egyértelműen bizonyított a zaj és interferencia csökkentésében.

Továbbá, a csatlakozó kompakt mérete és a tény, hogy csak egyetlen kábelről beszélunk, nagyban megkönnyiti a hibamentes bekötést. Természetesen, a komponens kábel is kellő segítséget nyújt a megkülönböztetett színeivel, de még így is könnyű hibát véteni, elvégre a csatlakozóik megegyeznek.

HMDI csatlakozó típusok

 

Öt különböző típust különböztetünk meg, amik eltérő funkciókat hivatottak betölteni:

A osztalyú (13.9 mm széles): A 19-tűs "sima" HDMI csatlakozó audió-videó jelek átvitelére.

B osztalyú (21.2 mm széles): A 29-tűs HDMI változat, amit csak és kizárólag professzionális környezetben használnak. Nem igazán elterjedt.

C osztalyú (10.42 mm széles): A "mini HDMI" változat, amit hordozható eszközökhöz fejlesztettek ki. Például: digitális kamerák

D osztalyú: (6.4 mm széles): "micro HDMI" Kifejezetten kisméretű hordozható eszközök számára fejlesztve. Például: okostelefonok

E osztalyú: (13.9 mm széles): Csak és kizárólag autos tartozékokhoz használandó.

Bar nincs előírva, hogy a különböző eszközökön fel kell tüntetni a szükséges HDMI csatlakozót, a méreteikben való eltérés meglehetősen könnyűvé teszi a meghatározásukat.

Ha más nem, még mindig fellapozhatjuk a használati útmutatót.

HDMI kábel típusok

 

A különböző csatlakozó típusokon kívül, a HDMI szabvány 5 különböző kábel típust is meghatároz, ami ugyancsak hozzáad a HDMI kábelek körül kialakult bizonytalansághoz. Viszont akárcsak az egyes csatlakozó típusok, az egyes kábel típusoknak is eltérő a funkciója.

Standard HDMI kábel: 1.3-as HDMI kábel. Elsősorban házimozi rendszerekhez lettek fejlesztve, amik gond nélkül továbbítják a 720p, valamint 1080i felbontású videót. Továbbá képesek hangot közvetíteni HDMI csatlakozóval rendelkező eszközök és televiziók, projektorok között.

Standard With Ethernet: 1.3-as HDMI kábelek. Ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkeznek, mint a sima HDMI kábelek, azonban tartalmaznak egy dedikalt Ethernet csatornát is. Az Ethernet csatorna Internet kapcsolatot biztosít is az eszközök között. Ez legfőképpen akkor hasznos, ha a HDMI eszközök használatához Internet hozzáférés szükséges. A High Speed with Ethernet kábelek vették át a helyüket. 

Standard Automotive: Gyakorlatilag az autókba szánt változata a sima kábelnek. A csatlakozóban nincs eltérés, viszont a külső burkolat erősebb védelmet nyújt tekintve a várhatóan nagyobb igénybe vételt.

High Speed:  Ezen kábelek képesek a csúcsfelbontások (1080p, 4K, 3D televiziók) tovabbítására is. Érdemes azonban észben tartani, hogy a jel intenzitása a kábel hosszátol függően veszíthet értékéből. Ezzel is már ritkán találkozni, a High Speed with Ethernet kábelek az elterjedtebbek.

High Speed with Ethernet: 1.4-es HDMI kábelek. Ezen kábelek képesek a csúcsfelbontások (1080p, 4K, 3D televiziók) tovabbítására is, ethernet kapcsolattal. Érdemes azonban észben tartani, hogy a jel intenzitása a kábel hosszátol függően veszíthet értékéből

 

Megtalálni a megfelelő kábelt

 

A szükséges HDMI kábel kiválasztásához csak hozzá kell azt passzintanunk az eszköz csatlakozójához. Természetesen, az első lépés, hogy az fizikailag hozzá kapcsolható legyen a berendezéshez, de az is elengedhetetlen, hogy a kábel képes legyen közvetíteni a szükséges jelet.

Nincs igazán meghatározva, hogy meddig ideális egy HDMI kábel hosszúsága, de a gyártók nagy része 20m-nél korlátozzák őket. Az viszont kijelenthető, hogy minél hosszabb a kábel, annál valószinűbb az esetleges jelveszteség.

 

Összegzés

 

Habár számos HDMI kábel kapható jelenleg a piacon, mindössze annyi dolgunk van, hogy utána nézünk az eszközeinknek. “High Speed With Ethernet” (1.4-es) HDMI kábelek csak és kizárólag akkor szükségesek, ha 1080p (Full HD), 3DTV képet/felbontást szeretnénk továbbítani. Minden más esetben a sima (standard) (1.3-as) HDMI kábel tökételesen megfelel.

Ami a csatlakozók és azok méreteit (A, C vagy D) illeti, igazából minden az eszközeinken múlik. Az A-tipusúak magasan a legelterjedtebbek, míg a C és D osztályúak csak és kizárólag hordozható eszközökkel használhatók. Érdemes azonban még megjegyezni, hogy a különböző csatlakozók gyakorlatilag bármilyen kombinációban fellelhetőek. Különböző adapterek és átalakító kábelek segítenek ezek megoldásában. 

 

Mely eszközökhöz, melyik kábel ajánlott?

 

LCD/LED/Plazma (2D) televíziók

1.3-as és az 1.4-es HDMI kábelek is megfelőek lehetnek.

LCD/LED/Plazma (3D) és SMART televíziók

High Speed with Ethernet HDMI kábeleket ajánljuk a tökéletes 3D elmény érdekében, és az internetes lehetőség miatt.

Xbox 360, Xbox ONE, PS3, PS4 játékkonzolok

Mindenképp az 1.4-es High Speed with Ethernet HDMI kábelek ajánlottak az internet támogatás és a 3D miatt.

Okostelefonok

Micro HDMI kábelek segítségével lehet csatlakoztatni küldő megjenítőkhöz.

Digitális kamerák és fényképezőgépek

Mini HDMI kábelek használatával tudjuk rákötni monitorra, televízióra vagy projektorra. 3D támogatás esetén érdemes az 1.4-es mini HDMI kábelt választani.

Notebook, netbook, tablet

Érdemes ellenőrizni a csatlakozó méretét. Általában normál, vagy mini HDMI kábel szükségez ahhoz, hogy rákössük a készüléket televíziónkra, monitorunkra, projektorunkra. Elég lehet az 1.3-as kábel, kivéve, amennyiben 3D filmet szeretnénk lejátszani, vagy Smart televízióra csatlakozunk.

Médialejátszók, beltéri egységek

Szintén elég az 1.3-as normál HDMI kábel. Természetesen a 3D lejátszás, illetve a internet használata mellett ajánlott a High Speed with Ethernet HDMI kábel.

Webáruház készítés