Új jelszó kérése
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Cikkek

2014.02.26 08:02
Mi is az a komponens audió/videó kábel?

A komponens audió/videó kábeleket leggyakrabban DVD lejátszók és házimozi rendszerek csatlakoztatásához használják. A kábelszett 5db különálló csatlakozóból áll, amelyek mindegyike egyedi színnel van megkülönböztetve.

 

Ezek közül 2 hangkábel, ezeket általában piros és fehér színnel jelölnek.  A hátralévő 3 pedig a videókábelek (zöld, piros és kék), amelyek egyben a lejátszónktól a HD TV felé közvetített főbb színeket is jelölik.

A komponens kábelek a HDTV-k megjelenésével egy időben terjedtek el. Hamarosan igen népszerű valasztássá váltak, hiszen a komponens egyike azon kevés kábeltípusnak, amelyek képesek analog jelet progresszív videójelen közvetíteni HD televíziónk felé.

Az alapvető ötlet ezen kábel típus mögött, hogy az egyes audió és videó csatornák különválasztásával kisebb interferencia és élesebb kép érhető el.

DVD lejátszónkat persze egyéb módon is hozzáköthetjuk tévénkhez. Ezek közül a leggyakoribbak a kompozit RCA kábelszett (általában egy piros, fehér és sarga kábelből áll) és a legújabb digitalis szabvány, a HDMI.

A digitális szórakozás fokozott elterjedésével az is egyre gyakoribb, hogy a felhasználok HDTV-jüket használják szamítógépük monitoraként.

                  

 

Lássunk egy példát. Az öcsém egy kis apartmantban él a feleségével és a 40”-es TV-jüket használja  a szamítógépe monitoraként, legfőképpen videójátékokhoz. Ehhez egy DVI kábelt alkalmaz, viszont emellett másra is szeretnék használni a keszüléket. Például hozzácsatlakoztatni egy DVD lejátszót. Itt jön képbe a komponens kábel, ami egy külön TV-bemeneten keresztül közvetíti a kívánt jelet. Tehát 2 bemenet, 2 kábel, 2 különböző funkció.

Ugyan manapság mar a HDMI szabvány a legnépszerűbb digitalis közvetítő, a komponens kábel továbbra is igencsak népszerű az elektronikai eszközök piacán egyfajta “B” opcióként.

 

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.