Új jelszó kérése
Kábel gyorskereső

TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás
Cikkek
2014.02.17 08:36

DVI kisokos – Csatlakozók és kábelek

 

A DVI (Digital Visual Interface, azaz Digitális Videó Átviteli Eszköz) egy digitális videó interfész, amely képes egyetlen kábelben továbbítani digitális és analóg jeleket. Rendkívül népszerű csatlakozó, ami a legtöbb számítógépen, LCD monitoron, projektoron és egyéb digitális eszközön megtalálható.  

 

 

Milyen előnyei vannak?

 

A hagyományos CRT monitorok egy analóg jel segítségével kapják meg a megjelenítendő képet számítógépünk videókártyájától. Emiatt a korai videókártyáknak át kellett alakítaniuk a natív digitalis jeleket analóggá, hogy működhessenek a CRT monitorokkal.

Ezzel szemben az LCD monitorok digitális megjelenítő eszközök, viszont megjelenésük idején a korai számítógépes technológia miatt képesnek kellett lenniük analóg jelek fogadására. Tehát az  LCD-nek gyakorlatilag vissza kellett konvertálnia a jelet ismét digitálissá.

Mivel a számítógépek és LCD monitorok is digitális jelet fogadnak és közvetítenek, az adatok át-, és visszaalakítása (digitálisról analógra, majd újra digitálisra) teljesen felesleges. A DVI ezt a folyamatot hivatott áthidalni. A digitalis csatlakozó szükségtelenné teszi a digitalis – analóg – digitalis átalakítási folyamatot, ami egyben megelőzi az átalakítással járó esetleges adatvesztést.

A DVI interfesz szamtalanszor bizonyitotta mar sokoldalusagat. Segitsegevel a gyartok konnyeden tamogathatnak digitalis eszkozoket, es mindezt az analog eszkozokkel valo visszafele kompatibilitas elvesztese nelkul.

 

DVI kabel es csatlakozo tipusok

 

DVI-D Single Link (egyszeres csatlakozó) – Ez a kizárólagosan digitalis csatlakozó értelemszerűen csak digitális megjelenitőkkel működik. Felbontásilag gond nélkul megbírkózik a Full HD 1080p-vel (1920 x 1080) felbontással.

 

DVI-D Dual Link (dupla csatlakozó) – Egy másik átadónak köszönhetően megduplázódik az átvitel ereje, amely által jobb jelminőség es felbontás érhető el. Például 2048 x 1536 (QXGA).

 

DVI-A, Analogue (analog) – Ritkán használatos csatlakozó, ami analóg jel tovabbítására szolgál. Bar a jel veszít valamelyest minőségéből, még így is jobb képminőséget biztosít, mint a szabványos VGA csatlakozó.

 

DVI-I Single Link (egyszeres csatlakozó) – Ez a csatlakozó képes mind analog, mind pedig digitalis jel továbbítására egyetlen DVI kábelben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kábel a digitalis – digitalis és analog – analog jelekkel is megbirkózik.

 

DVI-I Dual Link (dupla csatlakozó) – Akárcsak az egyszeres csatlakozóval rendelkező DVI-I, de az extra átadóval nagyobb felbontás érhető el.

 

Mini DVI – A Mini DVI egy egyszeres csatlakozó, legfőképpen az Apple számítógépei használják. Kis mérete ideális választássá tette laptopokhoz. Mind analóg, mind digitális jelet képes továbbítani.

 

Melyik kábelre van szükségem?

 

Ahogy az fentebb is látható, a DVI csatlakozónak számos formája létezik. A legelső lépes, hogy az eszközeink csatlakozójából és annak csatlakozási pontjaiból meghatározzuk a DVI anya portot. Mielőtt azonban beruháznánk egy kábelre, feltétlenül érdemes átböngészni a használati útmutatót is.  A gyártók többnyire olyan csatlakozókat használnak, amelyek az összes tűnek (24) hagynak helyet (lásd dupla csatlakozóvan rendelkező DVI-I). Azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes csatlakozási pont használható is.

 

Egyéb tudnivalók:

 

-        DVI-D esetén mind a DVI-D, mind pedig a DVI-I kábel megfelelhet. Azonban ez csak akkor igaz, ha az anya porton van hely a DVI-I extra csatlakozási pontjainak.

-        DVI-A esetén DVI-A és DVI-I kábelekben gondolkodjunk. Viszont akárcsak az előbbi esetben, az anyának minden lyukat tartalmaznia kell, hogy működjön a DVI-I kábellel.

-        A DVI-I porthoz bármilyen DVI kábel csatlakoztatható.

-        Ha a csatlakozók eltérnek (példaul DVI-D és DVI-I, vagy DVI-A és DVI-I), használjunk DVI-I kábelt, vagy pedig a másikkal megegyező csatlakozójut. Például egy DVI-I és DVI-D csatlakozónál megfelelő választás lehet egy DVI-D kábel, viszont egy DVI-A mar nem működne, hiszen a kettő nem passzol össze. Egyszerűen nem lehetséges csak úgy digitális jelről analógra váltani.

 

 

 

Webáruház készítés