Új jelszó kérése
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Cikkek

2014.03.25 08:31
Display Port csatlakozó

Az új generációs videócsatlakozó

 

Az évek során a számítógépes iparban számos különböző videó csatlakozó jelent meg. A VGA szabvány elsőnek hozta el a nagyfelbontasú, színes kijelzőket. A DVI kábelekkel megjelentek az első digitális képernyők, amelyek újabb lépést jelentettek a színmélység és képélesség terén. Végül a HDMI interfész egyetlen kábelben egyesítette a digitális videó es audió jeleket házimozi rendszerünkhöz, vagy éppen számítógépes monitorunkhoz. Adott tehát a kérdés, hogy ennyi jelentős előrelépés után, miért kezdett bele a piac a DisplayPort interfész gyártásába? Cikkünk pontosan erre próbál meg választ találni. 

 

 

Az egyes videó csatlakozók korlátai

 

Az igazság az, hogy mind a három főbb csatlakozó jelentős problémákkal küzd a jövő számítógépes képernyőivel való kompatibilitás terén. Természetesen, néhány ilyen problémát már orvosoltak, de közel sem mindet. 

 

Lássuk akkor az egyes formátumokat es problémáikat:  

 

VGA vagy DSUB-15 kábel

 

-          Változó felbontás/színtámogatás a videokártyától / megjelenítőtől függően.

-          Az analóg jel csökkenti a szín-, es jelminőséget.

-          A kábel súlya miatt a csatlakozót csavarokkal kell rögzíteni a kártyához/megjelenítőhöz.

-          Hangot nem közvetít.

 

DVI kábel

 

-          Az egyszeres DVI csatlakozó maximális felbontása 1920x1200, 24 bites színnel.

-          A dupla DVI csatlakozó maximális felbontása 2560x1600, 24 bites színnel.

-          A kábel súlya miatt a csatlakozót csavarokkal kell rögzíteni a kártyához/megjelenítőhöz.

-          Hangot nem közvetít.

 

HDMI kábel

 

-          Az 1.4-es szabvány maximális felbontása 2560x1600 hangsávval.

-          Az 1.3-as szabvány maximális felbontása 1920x1200 hangsávval.

 

 

A legnagyobb probléma jelenleg tehát a különböző csatlakozókkal a felbontás. A legnagyobb támogatott felbontás 2560x1600. Ez persze semmilyen gondot nem okoz a mai HDTV-kel, hiszen a felbontásuk 1080p-re vagy 1920x1200-ra korlátozott. Ellenben a számítógépes megjelenítők ennél jóval részletesebbek is lehetnek.

 

DisplayPort alapok

 

A Display Portot a VESA (Video Electronics Standards Association) tagjai fejlesztettek ki. A csoportnak több mint 170 cég a tagja. Céljuk, hogy megtervezzek és kifejlesszék a jövő számítógépes megjelenítőinek szabványait. Érdemes megjegyezni, hogy nem ez a csoport felelős a HDMI szabványokért. A számítógépes ipar es IT-iparag megnövekedett igényeinek eleget téve fejlesztette ki a VESA a DisplayPort csatlakozót.

 

Magát a kábelt illetően, a DisplayPort kábelek es csatlakozók erős hasonlóságot mutatnak a ma használatos USB vagy HDMI kábelekkel. A kisebb interfésznek köszönhetően könnyebben használhatóak es több eszközön is jelenhetnek meg. Példaul számos véknyabb notebookon egyszerűen fizikailag lehetetlen VGA vagy DVI csatlakozót szerelni, de a DisplayPort vékony mivolta ezt lehetővé teszi. Ugyancsak ennek köszönhető az, hogy egy számítógép egyetlen PCI csatlakozójára 4 db DisplayPort is elhelyezhető. Persze, ennek semmilyen jelentősége nincs a jelenlegi kijelzők esetében, viszont fontos szerepet játszik az iparág jövőbeni fejlődésében. A videójelen felül, a kábel képes 8 csatornás, tömörítetlen hang közvetítésére is, akárcsak a HDMI.

 

A DisplayPort jelenlegi jelátviteli módja továbbá lehetőséget ad nagyobb sávszélesség közvetítésére. Ennek eredményeképp könnyebben túlszárnyalható a dupla DVI csatlakozó es 1.4-es HDMI csatlakozók jelenlegi 2560x1600-as felbontási korlátja. 

Továbbá a DisplayPort egyik legnagyobb előnye egy úgynevezett segédcsatorna jelenléte. Ez az extra csatorna lehetővé teszi, hogy a szabványos videó jeleken felül további videó-, vagy adatinformációkat lehessen közvetíteti. Példaul ez lehetségessé tesz egy képernyőbe épített webkamerát vagy USB-portot, mindez bárminemű kábelezés nélkül. 

 

DisplayPort: Több, mint csak egy kábel!

 

Fontos továbbá tudni, hogy a DisplayPort már nem csak egy szimpla kábel/csatlakozó a PC és a megjelenítő eszköz között. A technológia maga beépíthető képernyőkbe es notebookba, ami által csökkenhető a csatlakozók száma és a kábelezés mértéke. 

 

Pontosan mit is jelent ez? Azt, hogy a megjelenítő feleslegessé teszi azon elektronikákat, amelyek a videokártyából jövő jelet alakítják át az LCD panelek számára. Ehelyett, az LCD panel a DisplayPort segítségével egyszerűen áthidalja ezt a procedúrát. Gyakorlati haszna pedig, hogy példaul kisebb megjelenítők lényegesen kevesebb elektronikai alkatrészből készülhetnek el, ami pedig az áruk következetes csökkenéséhez vezethet.

 

Mindezek tudatában, azt remélik, hogy a DisplayPort széles körben elterjedhet, nem csak számítógépes megjelenítőkre, PC-kre es notebookokra korlátozódva. Visszafele kompatibilitás

      

Habár a DisplayPort szabványok jelenleg nem tartalmaznak semmiféle visszafele kompatibilitást, a szabvány előírja a régebbi megjelenítő szabványok (VGA, DVI es HDMI) támogatását. Ez különböző külső adapterekkel lehetséges. Ezek összességében valamivel bonyolultabbak, mint példaul szabvány DVI – VGA adapter, de így is megoldhatóak egy kisebb kábel formájában.

Összegzés

 

Igaz, a DisplayPort még igencsak a korai szakaszában jár (még csupán néhány ilyen termék jelent meg), egyértelműen nagy lehetőségek rejlenek a csatlakozóban. Az igazi teszt még várat magára, amikor is kiderül, hogy mennyire képes elterjedni a számítógépes termékeken kívül. A HDMI-t széles körben használják a házimozi rendszerek piacán, de számítógépes berkekben is elterjedőben van. Arról nem is beszélve, hogy a megjelenítők a közeli jövőben nem igen haladják majd meg a 2560x1600-as felbontást. A másik igazán kulcsjelentőségű tényező a már korábban is említett segédcsatorna, hiszen talán ez nyújthatja a legnagyobb előnyt a notebook készítő cégek számára, akik ezt használva tovább egyszerűsíthetik termékeiket. 

 

Displayport kábelek webáruházunkban: http://www.kabelvilag.hu/display-port-kabelek

Displayport adaptereket webáruházunkban: http://www.kabelvilag.hu/Display-Port-atalakitok

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.